Gör en patentansökan för din uppfinning!

Om det är så att man vill ha ett skydd för sin egen uppfinning man har gjort, så ska man definitivt göra en patentansökan rätt omgående. Ett patent söker man om man vill skydda tekniska lösningar som man har kommit på till olika problem. I Sverige brukar man kalla det patent, och när det kommer till vissa andra länder brukar man tala om ett så kallat bruksmönsterskydd.

Vad gör ett patent?
Det man kan säga om patent, eller ett så kallat bruksmönster, så ser man till att ge innehavaren ensamrätt på att utöva den uppfinningen man är intresserad av. I praktiken innebär detta att ingen annan i världen får tillverka, eller på något sätt sälja den uppfinningen som har skyddats, utan att man först och främst har fått tillstånd av patentinnehavaren att göra detta. Om man tillverkar samma produkt ändå, går det som plagiat, vilket är olagligt.

Hur erhåller man patentskydd?
Man kan få ett patentskydd först när ens egen uppfinning är färdig, och en ny idé. Den behöver därmed också skilja sig rätt mycket från det som finns tillverkat idag. Sedan är det också bra om ens uppfinning, kan uppvisa en så kallad teknisk effekt, det vill säga att den behöver mer eller mindre utgöra någon form av en teknisk lösning som idag försöker lösa ett problem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *